divendres, 5 d’abril del 2013

Festes de Sant Vicent Ferrer de 1891 a València, a través de l'erudit Henry Lyonnet

I després de les Pasques, a la ciutat de València es celebra la Pasqua de Sant Vicent Ferrer, tal i com assenyala l'erudit Henry Lyonnet en la nota introductòria sobre les festes del "grand patron de Valence", segons queda també reflectit en el seu llibre "À travers l'Espagne inconnue", ja referenciat.  


El seu relat sobre les festes dedicades al Pare Vicent està dividit en tres parts, encara que prou enllaçades : Una primera part, sobre les vespres de la festa, es a dir, les jornades anteriors al dia solemne de la seua celebració, que serà el segons dilluns de Pasqua, en l'any 1891 va ser el 6 d'abril, on l'autor ens fa un retrat de tot l'ambient que es va generant al voltant dels preparatius i l'organitzacio dels actes (el muntatge dels altars, les serenates musicals, les primeres representacions...), així com tot allò que pots rebre si pagues una quota setmanal, com abonat, a una d'entre les varies "Confrèries de Saint Vincent" que existeixen. 

La segona part, més curta en el seu tractament, està centrada en la narració d'un miracle representat en un dels altars erigits, que com vorem va ser estrenat eixe mateix any de 1891. I la tercera i última part, ens situa davant el dia de la solemnitat del Sant, relatant la processó general, amb tot el seu seguici i ritual, d'una manera prou acurada.

Altar del Tros-Alt, s. XIX

Conforme anem llegint esta crònica sobre les festes de Sant Vicent Ferrer, tal i com està escrita, ens podem sentir traslladats en el temps i, alhora, impregnats dels aromes i sensacions d'una ciutat en festa. De tot allò, encara ens queda, actualment, aquella manera tan singular de viure unes festes. 

Fonts documentals:
Gallica - Bibliotèque Nationale de France
BIVALDI - Biblioteca Valenciana Digital
CERES - Red Digital de Colecciones de Museos de España