divendres, 5 de juliol del 2013

De la primera Fira de Juliol en 1871 (I)

Quatre anys després de la celebració del II Centenari de la Mare de Déu dels Desemparats (1867), va tindre lloc la primera edició de la Fira de Juliol (1871), oficialment coneguda, en els seus inicis, com "Fira de València". Segurament, per a la seua organització i desenrotllament, l'experiència prou recent de la celebració commemorativa, inspiraria alguns del seus actes, ambient i instal·lacions.

Gravats de La Ilustración Española y Americana
(05/08/1871)

Sobre esta primera edició de la Fira de València, es fan ressó les següents revistes il·lustrades: "La Ilustración Española y Americana", "La Ilustración de Madrid" i "La Ilustración Republicana Federal".

La "Ilustración Española y Americana", en la seua edició del 5 d'agost, publica una crònica conjunta de les Fires de València i Santander, respectivament.

De la ressenya sobre la Fira de València, després d'una exultant introducció sobre la ciutat i els seus carrers, podem extraure la següent informació:
"El día 23 la feria había llegado al punto culminante, y la concurrencia era tan inmensa como nunca se había visto en aquella población: la Alameda presentaba un aspecto grandioso. - y el dibujo que ofrecemos (...) bastará para que nuestros lectores puedan formarse una idea aproximada".


Vista general de l'Albereda

Continúa la crònica, destacant la vistositat dels focs d'artifici:
"Llamaron también extraordinariamente la atención del público los vistosos fuegos que se quemaron sobre el Puente nuevo, y por eso nuestro hábil dibujante ha intentado bosquejar, en el pequeño grabado de la misma página, el efecto maravilloso que producían tantas luces brillantes reflejándose en  la movible superficie del río".

Gran castell de focs artificials sobre el pont nou

I finalitza la ressenya, amb l'acte benèfic del repartiment de roba a xiquets i xiquetes pobres, una acció que es va fer també durant la celebració de 1867:
"Finalmente, el tercer grabado representa el acto benéfico de distribuir algunos trajes á los niños y niñas pobres, ofrecimiento hecho, y realizado luego, por el comercio de la capital".

Distribució de vestits als xiquets i xiquetes pobres

Dels reportatges que sobre la Fira de València de 1871, contenen en les seues edicions les altres revistes il·lustrades abans mencionades, es donarà complida informació.

Fonts documentals: