dissabte, 28 de febrer del 2015

Les festes patronals de Campanar de 1882 (II)

Uns dies després de les celebracions de les festes a Campanar, el mateix diari "El Constitucional", en la seua edició del 22 de febrer, es fa ressó d'alguns dels actes que varen tindre lloc,  amb una breu crònica.

El Constitucional (22/02/1882)

Podem fer-nos una idea de tot l'ambient que hi havia el dia més rellevant de la festa: "El domingo fué la fiesta principal. Una música colocada en el terrado de la casa que ocupa el señor cura, amenizó el paseo por la espaciosa plaza de la Iglesia, donde estaban colocados los puestos de venta de porrat y otras golosinas".

Y el colofó de la festa va estar amb els focs artificials, que mai no poden faltar: "Las fiestas celebradas en honor de la Virgen durante el día, fueron coronadas con el disparo de un vistoso castillo de fuegos artificiales".

Goigs (s. XIX)


Al principi de la crònica, es posa de relleu que, no obstant ser dies de màscares, hi va haver gran concurrència de gent que no es volia perdre les festes de Campanar: "Estos días, a pesar de las máscaras, ha sido grande la afluencia de gente en el pueblo de Campanar con motivo de las fiestas que en dicho poblado tienen lugar".

Dies de balls de màscares, al voltant del Carnestoltes, que també podem llegir en la mateixa edició del diari i com a ressenya precedent: "El baile dado anteanoche en los elegantes salones de la Agricultura fue, como los anteriores, brillante. No podía suceder otra cosa sabido como es que en aquella sociedad se dan cita las damas más elegantes y distinguidas de Valencia, que rindiendo un tributo á la costumbre de estos días, ocultan sus lindos rostros para dar tormento a sus admiradores".

Un ball de màscares viscut amb un aire de gatzara: "Las horas discurrieron alegremente en medio de aquel edén, retirándose los concurrentes satisfechos".

Curiosament, es trobem amb el contrast entre una festa popular com la del poble de Campanar i la distinció que marcava l'alta societat valenciana en el ball de màscares. Tot un reflecte d'aquella societat i d'aquells temps.

Del poble de Campanar també s'assabentem d'una funció teatral celebrada el 19 de febrer, com no a través del diari "El Constitucional", en este cas en l'edició del 24 de febrer: "El pasado domingo celebraron una escogida función dramática varios jóvenes aficionados del inmediato pueblo de Campanar".


El Constitucional (24/02/1882)

Es varen representar tres obres, dos d'elles en valencià: "Pusiéronse en escena las tres lindas piececitas "Cada ovella en sa parella", "La casa de campo" y "Llàgrimes de una femella", en la que se distinguieron todos los actores, mereciendo grandes y prolongados aplausos, especialmente la joven actriz D.ª Pepita Pons, que fué obsequiada con un magnífico ramo". 

I tota la gent va quedar prou contenta, anuncian-se un concert per l'altre diumenge: "La velada pasó alegre, quedando sumamente complacida la concurrencia. Para el próximo domingo se anuncia un variado concierto".

Un mes de febrer de Carnestoltes amb els balls de màscares i festes al poble de Campanar, amb les parades del porrat que no podien faltar a la seua cita.


Fonts documentals: