divendres, 1 de març del 2013

L'efecte sorprenent de les falles de 1848 durant la "Primavera dels Pobles"

Sabiem de les falles plantades als carrers a partir de 1849, però de l'any anterior sembla que no hi havien ni cròniques, ni notícies, fins que de retruc... aparèix una notícia molt curiosa al diari "El Heraldo" de Madrid, en la seua edició del 25 de març, referin-se a possibles aldarulls en ciutats i pobles d'Espanya, baix la influència dels moviments revolucionaris que a tot arreu d'Europa es desencadenaven, sobre tot des de França, les anomendades Revolucions de 1848, conegudes també com la "Primavera dels Pobles".


La crònica del diari "El Heraldo" comença així:
"CORREO DE PROVINCIAS
Las numerosas comunicaciones que por el correo de ayer recibimos de las provincias contienen nuevas garantías de que no se turbará el órden de que disfruta la nación. Hé aquí lo que hablando sobre el particular escriben de Valencia con fecha de 20..."

Segons la crònica, aquell 18 de març, vespres de Sant Josep, malgrat l'ordre del Capità General de València, José Luciano Campuzano, de reforçar la guardia principal, front a la Llotja, en prevenció dels possibles aldarulls, molta gent de tota condició social anava pels carrers de la ciutat a disfrutar de l'efecte sorprenent de les falles plantades.

Plaça del Mercat (s. XIX)

Calcula el cronista, sembla entusiasmat, que més de 10.000 persones obstruïen el pas pels diferents carrers, esperant l'hora en que les falles comencen a cremar. 

Eren les quatre de la vesprada... d'un dissabte!!!

Una crònica periodística sobre les Falles de la ciutat de València, podíem afirmar quasi precursora.

Fonts documentals:
BNE - Hemeroteca Digital
Sàpiens - Descobreix la teva història
Viquipèdia - L'enciclopèdia lliure