dimarts, 18 de març del 2014

Primera "notícia internacional" sobre les falles en 1851

Aquella crònica que sobre les Falles apareix en el diari valencià "El Cid", un 19 de març de 1849, es considera, pels historiadors de la festa, com la primera notícia periodística del món de les Falles, reflectida dies després, el 22 de març, pels diaris madrilenys "El Heraldo" i "La Esperanza", respectivament. Un any que va ser un "desbordament" i un "furor" de falles, segons podem llegir al principi de la notícia.

A partir d'aquell any i al llarg de la segona meitat del segle XIX, no és gens estrany la proliferació de notícies i cròniques al voltant de la festa de les Falles, sobre tot en la premsa local, però també es fa ressó la premsa de Madrid, de Barcelona o d'altres ciutats, d'una manera més continua. 

No obstant això, en cap estudi històric sobre les Falles, apareix la referència a una primera informació o notícia internacional abans del segle XX, si més no com un exponent de la projecció de la festa dellà el nostre país, tal vegada per la inèrcia, per part dels investigadors, en la recerca de fonts d'informació escrites. 

Solament, s'han fet alguns reculls, encara que parcials, a partir de les cròniques dels viatgers estrangers que donen testimoni sobre la celebració de les Falles de Sant Josep, com la britànica Lady Holland o el francés Alexandre Laborde, a principis del segle XIX.

Una festa com les Falles, actualment coneguda arreu del món, declarada d'Interés Turístic Internacional des de 1980, també declarada com Bé d'Interés Cultural Immaterial des de 2012 i, a més, en el procés d'optar a ser reconeguda en 2015 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per part de la UNESCO, hauria de mostrar alguna informació històrica recollida d'altres països.

Donc bé, com a modesta contribució a la història de les Falles, anem a deixar constància de la que pot ser la primera "notícia internacional" sobre la festa de les Falles, apareguda només dos anys després de la crònica del diari "El Cid".

En consenqüència, l'any 1851, en la revista il.lustrada alemanya, editada a Leipzig, "Das Pfennig-Magazin für Belehrung und Unterhaltung", en el número 447 i amb data de 26 de juliol, podem trobar una breu ressenya informativa, feta expressament, sobre les Falles de València.

En concret, en una secció miscel.lània, baix l'epigraf "Mannigfaltiges", que es pot traduir com "Varietats", junt a altres informacions curioses i singulars, escrita en tipografia gòtica germànica, com tota la revista

Una ressenya informativa, que recorda prou el text del francés Alexandre Laborde, encara que més concís. No seria estrany este paral.lelisme, ja que el llibre "Itinéraire descriptif de l'Espagne" (1808), durant la primera meitat del segle XIX, va ser reeditat i traduït a varios idiomes, entre altres, a l'alemany.

Uns anys abans, l'any 1835, la Llotja de València va ser portada de la revista alemanya, en la seua edició del 20 de juny, amb un gravat, curiosament mostrat a l'inrevés, tal i com es pot veure la disposició de la façana, acompanyat d'un texte sobre la història de l'edifici.

Das Pfennig-Magazin (1835)

Fonts documentals: