diumenge, 24 de febrer del 2013

Un "furor de falles" en 1849

De molts es sabut, a través dels historiadors de les festa de les Falles, que la primera crònica periodística sobre les Falles apareix l'any 1849 en el diari "El Cid" de València. 

En concret, en la seua edició del 19 de març, on es destaca "un desbordamiento, un furor de falles" per aquell any, en comparació respecte d'altres anys anteriors i, segurament, per caure diumenge el dia 18 de març, data de celebració d'allò que no era més que un festeig de vigília: les falles de la vespra de Sant Josep.


Però, tal vegada no es sàpiga, que aquella crònica va ser reproduïda, dies després, el 22 de març, per tres diaris de Madrid: "El Heraldo" (diari conservador), "La Esperanza" (òrgan oficiòs del carlisme) i "El País" (diari monàrquic i constitucional).

Els dos primers feien referència del diari valencià "El Cid" com a font d'informació, amb el següent emcapçalament: "HOGUERAS DE SAN JOSÉ EN VALENCIA, VULGO FALLES.- En el Cid, diario valenciano, leemos lo siguiente acerca de la estraña (sic) costumbre que hay en aquella población el día de San José..."
El Heraldo (22/03/1849)

En aquella crònica periodística es dona notícia de set carrers o places on es van plantar falles, tot i aportant una breu descripció de cadascuna: Plaça de Calatrava, Plaça de Santa Creu, Plaça de l'Almodí, Carrer de Sant Narcís, Carrer de les Avellanes, Plaça del Carme i Plaça de Sant Esteve.

Hereves d'aquelles falles, ens quedarien, actualment, les comissions de la plaça del Negret (antiga plaça de Calatrava) i la Plaça de Santa Creu, respectivament.


Font documental:

BNE - Hemeroteca Digital